Hirsutisme


Wat is hirsutisme?


Hirsutisme is de medische term voor overbeharing bij vrouwen, waarbij de haren groeien volgens een mannelijk beharingspatroon. Het is een zeer vervelende en veel voorkomende haargroei afwijking. Vaak veroorzaakt door interne problemen.


Hoe ziet hirsutisme eruit?


De haren zijn dik, stug en donker van kleur. De haargroei zit op plekken waar normaal bij een vrouw geen donker, stug haar groeit. Denk hierbij aan: de kin, onderbuik, bovenlip, rug, borst en/of de bakkebaarden. Om deze reden wordt de haargroei vaak vergeleken met een mannelijk beharingspatroon.


Oorzaak hirsutisme


Veel vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde testosteron spiegel. Testosteron is een mannelijk hormoon. Als deze waardes verhoogd zijn bij een vrouw, kunnen er mannelijke uiterlijke kenmerken ontstaan. Verschillende interne factoren kunnen deze afwijkende testosteron waardes veroorzaken. Zo hebben veel vrouwen last van het polycysteus overiumsyndroom (PCOS). Hierbij vormen zich cysten op de eierstokken. Dit zorgt voor een verhoogde productie van mannelijke hormonen. Hierdoor ontstaan mannelijke symptomen, als: acne, een zwaardere stem, overgewicht en een mannelijk beharingspatroon. Heb je last van één of meer van deze symptomen? Dan is de kans groot dat PCOS jouw haargroei beïnvloed. Bloedonderzoek kan helpen om dit uit te zoeken. Bij een klein deel van de vrouwen is er sprake van een ernstige afwijking aan de bijnier of ovarium.


Daarnaast kan hirsutisme ook binnen de familie worden overgeërfd. Zo kan er sprake zijn van een familiair hoge testosteron bloedspiegel. Hierdoor gaan de haren volgens een mannelijk beharingspatroon groeien. Ook kan het zo zijn dat de testosteron waardes niet verhoogd zijn, maar dat de haren gevoeliger zijn voor testosteron. Ook dit heeft effect op de haargroei.


Verder zijn er medicijnen die de overbeharing kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden van medicijnen die de haargroei kunnen beïnvloeden zijn:
Steroïden
Valprate
Metoxlopramie
Methyldopa
Reserpine
Fenytoine
Minoxidil
Hydralazine
Ciclosporine
Tamoxifen


Behandeling hirsutisme


Wat kun je zelf doen tegen hirsutisme?


Gezichtsbeharing bij vrouwen kan voor veel ongemak en onzekerheid zorgen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om (tijdelijk) van de haargroei af te komen. Zo kun je de haren epileren, scheren, harsen en/of waxen. Ook kan het lichter verven van de haren zorgen dat de haren minder opvallen. Helaas los je met ontharen het ‘probleem’ niet op. De haren zullen terug blijven groeien. Dit komt omdat interne oorzaken de overmatige haargroei in stand houden. Het is daarom belangrijk om de uitlokkende factoren zo veel mogelijk te beperken. Een aantal dingen die je zelf kunt doen om de overmatige haargroei te remmen, zijn:

Gezonde leefstijl: Er is een bewezen relatie tussen overgewicht en PCOS. Veel mensen met overgewicht hebben ook last van PCOS. PCOS kan, zoals hierboven beschreven, zorgen voor hirsutisme. Het is daarom van belang om je gewicht op pijl te houden. Als je afvalt, daalt automatisch ook de testosteron spiegel.
Suikerziekte: Naast overgewicht, is er ook een bewezen relatie tussen suikerziekte en PCOS. Het PCOS kan vervolgens weer zorgen voor hirsutisme. Daarom is het ook belangrijk om uit te sluiten of je mogelijk last hebt van suikerziekte.


IPL thuisapparaat


Sommige mensen verwijderen de haren niet met een scheermesje of waxstrips, maar met een IPL lichtontharingsapparaat. Een behandeling met laserlicht is bewezen effectiever dan een behandeling met IPL (intense pulsed light). Vooral omdat laserlicht veel gerichter werkt. Wij raden het gebruik van een IPL apparaat voor thuis af. Deze systemen werken veelal niet en maken de haren eerder dunner waardoor het na het gebruik van een IPL voor thuis alleen nog maar moeilijker wordt om de haren alsnog te verwijderen met een laser behandeling.


Wat kunnen wij voor je betekenen?


Wij beschikken over de nieuwste diode laser. Namelijk de MeDioStar® Monolith Diode laser.
Hiermee kunnen we zonder veel pijn bijna alle soorten overbeharing behandelen.
Kijk eens op onze websitepagina: https://salonmarlinda.nl/behandelingen/definitief-ontharen

Ook worden veel behandelingen voor laserontharing in het gelaat bij vrouwen vergoed bij je zorgverzekeraar. Je moet hier wel minimaal aanvullend verzekerd voor zijn.


LET OP: Soms is het belangrijk om de (eventuele) onderliggende oorzaak te ontdekken. Bloedonderzoek kan hierbij helpen. Een specialist kijkt dan naar hormonale afwijkingen in het bloed. Eventueel in combinatie met een echo. Als er sprake is van een afwijking van de bijnier of ovarium kan behandeling uitkomst bieden.


Indien er geen sprake is van een afwijking aan de ovarium of bijnier kan medicatie mogelijk helpen. Hierbij schrijft een huisarts medicatie voor die mannelijke hormonen kunnen onderdrukken of blokkeren. Een veel gebruikte onderdrukker is de anticonceptiepil.

Alvorens wij beginnen met laserbehandelingen wordt er eerst uitvoerig een intakegesprek met je afgenomen.