Maskne

Wat is Maskne?

Maskne, is eigenlijk een recent verzonnen term die verwijst naar onzuiverheden en irritatie na het dragen van een mondmasker.

Hoe ziet Maskne eruit?

Bij Maskne ontstaan er onzuiverheden, irritatie en roodheid rondom de mond en wangen. Eigenlijk op de plek waar het mondmasker gezeten heeft. Maskne lijkt een beetje op dermatitis perioralis. Het verschil is dat bij dermatitis perioralis sprake is van eczeem. Bij maskne is dit niet zo.


Oorzaak Maskne?

De oorzaak van maskne is denk ik wel duidelijk. Namelijk, de mondmaskertjes die we tegenwoordig steeds vaker dragen. Maar hoezo veroorzaakt zo’n mondmasker dan acne? Dat komt eigenlijk door een samenspel van een aantal factoren. Allereerst wrijving. Het masker wrijf de hele tijd over ons gezicht. En dit irriteert. Met name de stof irriteert je huid. De mondkapjes zijn vaak rug. Met name de wegwerp maskers. Een zijde mondmasker is bijvoorbeeld veel huidvriendelijker.

Daarnaast wordt het onder je mondkapje ook erg warm. Ik ben denk ik niet de enige die al meerdere keren een opvlieger heeft gekregen bij het pakken van iets uit het onderste schap. En helaas is warmte een fijne broedplaats voor bacteriën. Er zullen daarom meer bacteriën op je huid groeien dan normaal. En meer bacteriën betekent helaas ook meer kans op onzuiverheden.

Verder zijn de mondkapjes vaak van binnen een beetje vuil. Je foundation, lippenstift, crème en andere stoffen blijven aan het mondmasker plakken. Het is daarom belangrijk om wegwerp mondmaskers ook echt ‘weg te werpen’. En niet telkens terug in je jaszak of tas te proppen (ben hier zelf ook schuldig aan). Bij de niet-weg werp maskers is het belangrijk dat je ze regelmatig wast. Het beste is daarom om meerdere maskers te kopen, zodat je iedere dag kunt wisselen.

Dit samenspel van wrijving, warmte en vuil zorgt vervolgens voor onzuiverheden en irritatie. Maar niet alleen het gezichtsmasker zelf veroorzaakt de irritatie en onzuiverheden. Ook onze huidverzorgingsproducten.


Behandeling Maskne

Oké heel leuk allemaal, maar hoe kom je er in godsnaam weer vanaf?! Ik ga je helpen! Hieronder lees je mijn stappenplan tegen Maskne.

Stap 1. De keuze van je mondmasker
Het meest huidvriendelijke is een mondmasker van zijde inclusief zijde tasje. Deze stof is namelijk niet ruw en daardoor huidvriendelijk voor je huid. Bij het voorbeeld masker hierboven wordt ook een zijde tasje geleverd. Dit is fijn omdat je mondmasker hierdoor niet verdwijnt in een tas of jaszak. Dit zijn namelijk ook bronnen van vervuiling en bacteriën. Met het tasje houd je je maskertje schoon. Als een zijde masker niet lukt, is een katoenen mondmasker de beste optie. Was het mondkapje regelmatig. Het liefste op 60 graden. Verder is het belangrijk om het mondkapje zelf niet aan te raken, om de kans op vervuiling te verminderen. Raak het mondmasker alleen bij de elastieken aan.

Stap. 2 Kijk kritisch naar je huidverzoringsproducten
Kijk even kritisch naar je huidverzorgingsproducten. Gebruik je deze al jaren zonder problemen? Of heb je toevallig afgelopen jaar een nieuw product aan je routine toegevoegd die misschien een rol kan spelen in de onzuiverheden? Ik help je graag verder.

Stap 3. Reinigen, reinigen, reinigen!
Omdat het maskertje vaak extra vuil op je huid brengt, is het heel belangrijk dat je de huid voldoende reinigt. Eventueel vaker dan je normaal doet. Bijvoorbeeld ’s middags ook een keertje (als dit kan). Reinig altijd met een huidvriendelijke reiniger. Een goed voorbeeld is deze kalmerende reinigingslotion. Of deze huidvriendelijke reinigingsgel speciaal voor een onzuivere huid.

Stap 3. Je huid beschermen met een crème
Er zijn crèmes die beschermende en kalmerende ingrediënten bevatten. Om je huid zo een handje te helpen tegen de wrijving en irritatie van het mondmasker. Een goed voorbeeld is deze hydraterende en kalmerende crème met marula olie en omega vetzuren. Vooral fijn voor de droge huid. Of deze kalmerende verfrissende crème voor de wat vettere huid op basis van natuurlijke extracten van onder andere appel, linzen, watermeloen.

Stap 4. Exfolieer je dode huidcellen van je huid
Wat ook belangrijk is, is je dode huidcellen van je huid verwijderen. Dit kun je beter niet met een scrub doen, omdat deze vaak uitdrogen. Gebruik liever een exfoliant. In dit geval een exfoliant met salicylzuur. Dit fruitzuur weekt de dode huidcellen van je huid af en lost ook overtollig talg op. Hiermee verminder je je onzuiverheden. Doordat je de dode huidcellen van je huid weekt, kan talg beter uittreden en verklein je zo de kans op verstoppingen. Een fijn voorbeeld is Illuminating Skin Peel 10% van Cenzaa.

Stap 5. Je make-up
Ik zou adviseren om geen make up onder het mondmasker te dragen. Niet alleen omdat het mondmasker dan sneller vuil wordt, maar ook omdat je hierdoor sneller transpireert en je huid eerder warm wordt. En beide factoren zorgen weer voor irritatie.